21. dec, 2011

Tillbringa tid med sin häst, att skapa ett band

Ärlig, hand på hjärtat vem av oss är ute i hagen eller betet med sin häst utan att vilja någonting av den? Bara vara och dela utrymme med varandra?

Och jag menar det. Dela utrymme utan krav och tanke att vilja. Bara vara med lätthet och harmoni  i själen utan en tanke på hästen.

Och hur många av oss vet att det är precis det som kan förändra en misstänksam skygg häst eller rent av en aggressiv häst som har tappat förtroendet till människan?

Att det ger oss möjligheten, när hästen blir så nyfiken att den faktiskt närmar sig och ta kontakt och vi reagerar på rätt sätt, att kunna vända om den i ett ögonblick?( I svåra fall kan det ta några veckor men förändringen är total)

Den fria viljan av hästen att kunna få närma sig oss utan en förväntan från vår sida är nyckelordet i detta skede.

När mötet sker så är det viktigt hur man reagerar. Att reagerar rätt är konsten. Vi lär nämligen  hästen hur vi vill bli bemött men även att vi respekterar hans frihet. Att vi inte tvingar oss på. Klappa INTE hästen i detta skede. Vi mötts och sen vänder vi oss av med vår sinne igen.

Hos skygga hästar är det ännu viktigare att reagera rätt för att förmedla hur vi vill bli bemötta , då hästar gärna i andra mötet blir buffliga. Reagerar vi avvisande på fel sätt så sabbar vi allt igen.

Har hästen då närmad sig några gånger utan att vara allt för närgången och står lungt och vänlig hos oss, då får vi klappa den. Försiktighet hos skygga hästar.

Att möta alla hästar på detta vis är oändlig läkandet och främjar hästens nyfikenhet och vilja att möta oss med nyfikenhet och fokus, men även hans vilja att skapa ett band, ett band av vänskap och tillit.

 

Fortsättning följer.............