18. dec, 2011

Effekten av hästens hälsningsritual= förtroende

För 2 dagar sedan kunde jag testa effekten av hästens egna olika ritualer även om det var tänkt som något helt annat i början Ler stort.

 

Jag skulle bara röra på Z. lite grann då ägaren är sjuk så han blir av med sin överskottsenergi.

Sagt och gjort , jag tog in honom i paddocken kopplade av linan tog ett kortare spö med  liten plastpåse på för den är effektiv att återfå fokus ifrån hästen.

Z. är en mycket bra fostrad häst och van att bli longerad. ( men inte utan linan). Han satte genast fart och  i en perfekt cirkel runt migWow! och även varvbytet gick som en dans.

Men efter en kort stund blev han mer och mer upprörd och trotsig och försökte även trotsa varvbytet. Jag misstänkte att han var upprörd över denna lilla plastpåsen och/ eller spöet och kände sig kanske till och med  jagad ?Jag la ner den på marken. Men nej, han var låst i sin upprördhet.

I hästens ritualer ingår även ett beteende som man kan kalla " leda bakifrån" och kommer egentligen först som steg 4  och är till för att bland annat  få hästens respekt.

Men jag använde mig av det för att lugna ner honom och gick  lugnt snett bakom och lät mig först  ledas av honom ( 5e steg) och härmade hans riktningar och växlingar.

 Däremot uppmanade jag honom mycket försiktigt att gå framåt(ledarskap) när han stannade upp och nästan visade mig baken ( respektlös) men ändå med öronen riktat mot mig.( mindre respektlös)

Efter några minuter kunde han gå i lugn skritt och när han sen stannade upp gick jag ifrån för att  inleda hälsningsritualen (som är andra steget) .

Efter hälsningen vände jag mig tvärt bort och jag såg, när jag vände mig om igen, att han hade följt mig både med både blick och hals och" hakan nästan ramlade" ner på honom. Sen inledde jag andra omgången av hälsningen med effekten att han vände hela kroppen mot mig ( fokuserade  100 % )

Efter tredje gången föjlde han med mig utan att jag har bett om det överhuvudtaget. Varenda steg, varenda stopp, varenda vändning. 

Jag var mycket överraskad själv över denna snabba effekten som jag INTE har väntat mig och jag får erkänna att det är den mest effektiva metoden jag någonsin använt mig av med hästar. 

Uppföljning följer ......