16. jun, 2016

Utan hov ingen häst

 Nu har jag börjat jobba så mycket mer med terapi igen tack vare djupvågen som underlättar för min axel :-D Jag möter enormt många hästar nu och det vad jag visste innan bekräftas och kommer upp nu igen. Många problem hästarna har i kroppen kommer från hovarna. Felställning, trångskodda, forcerade höga trakter, men/ eller med alldeles för långa tå p g a för långa intervaller mellan skoningar och verkningar och en del förtvivlade ägare som lägger hur mycket pengar som helst för att få det rätt i träning och hästens kropp och får inget riktigt resultat p g a hovarna.Ja lagen säger att hästägarna har det yttersta ansvaret men måste man verkligen vara utbildad hovslagare för att säga till sin hovis hur det ska se ut ? Ofta hör jag att de inte har tid att komma oftare än tidigast om 8 veckor ?? Eller hoven växer knappt, nej, men den blir lång och kappan tränger den främre hovvägen uppåt och trakterna åker fram . Skona är ibland alldeles för lång bak och rundar av bak för mycket som gör att trakterna blir trängre och trängre etc. Jag tycker att vi som kallar oss för utbildad i vissa grenar bär ändå ett visst ansvar för att utbilda oss vidare i den mån att visa intresse för nya grejor, udda grejor och kollar lite upp nya påståenden än att hänga kvar i utbildningens teoretiska status.

 
De bästa framgångar har jag faktiskt när jag ser att det är även hovproblem om jag kan övertyga hästägaren att se över hovarna och göra nånting åt det så vi kan omvärdera situationen. För står hästen inte bekvämt eller är öm så kommer spänningarna att återkomma om och om igen ....
 
OCH när hästen drar av framskorna jämt så är det inte alltid skornas fel även om det kan fungerar med en annan sko. , nej det betyder att hästens frambensrörelse inte är tillräckligt, att den är framtung och har för det mesta spänningar i bogmuskulaturen samt ryggen som inte tillåter en ordentligt rörelse framåt uppåt.
Oftast en följd av att hästen är öm i hovarna, har för långa tå som förhindrar överrullningen , eller / och är även feltränad med för mycket fokus på rund hals ( dagens vardagsdefinition av "samling" ) istället för avslappning och lösgjordhet samt styrka som kommer bakifrån .
 
Så glöm inte hovarna då hästens hela vikt står på 4 fingrar