20. maj, 2012

Clinic 19 Maj

Clinic den 19 Maj

Fanatastiskt och rörande att se hur hästen som bet sin ägarinna ( se referenser) visar djupt tillit och kärlek/vänskap nu.

Ja men varför skulle de komma igen, fanns det ett problem?

Tillit och vänskap är inte lika med respekt. Chicco är en känslig häst, med ett hemskt förflutet som behöver rytmen, vanor och en tydlig ledare som med trygghet vet hur saker och ting ska vara, utan att bli översittare för det. Han vill känna allt är under kontroll innan han kan slappna av.

Enlig Therese uppför han sig hemma, som jag tolkar det som en häst som hela tiden vill ta och tar ledarskap. Testar alla situationer tills ALLA ( inklusive hästarna ) blir förbannade BINGO !{#smileys123.tonqueout} (KONTROLL)

Och här uppförde han sig EXEMPLARISKT från första sekunden.

Respektfull, tillitsfull, sakta, ja helt underbart helt enkelt!

Ja här var det en ny situation och Theres är hans vän som inte gör honom illa, hon utstrålar trygghet i situationen, ja det är bra att följa !

Therese sa efter kursen: "Jag hade inte helt klart för mig hur mycket han är beroende och reagerar på MIN energi och känsla. Jag märkte riktigt hur han trissade upp sig så snart jag kände mig det minsta lilla osäker !

Därför när det var dax att lära sig lite repövningar, fungerade inget riktigt bra, för " jag tänker hela tiden om jag gör rätt !" När hon behövde flytta bakdelen under lastningen så gjorde hon allting rätt, Theres funderade/tvekade inte en sekund och vips , bakdelen svängde dit den skulle !

Däremot  i frilongering som var helt nytt för honom och Theres hände mycket spännande.

Det fungerade inte bra med mig men fantastiskt med Theres om man tittar på resultatet.

Ja vad har hänt här ?

Javisst,det fungerar precis som det ska när man har en främmande häst. Inga problem att få igång, men lite att sakta in.

Men han har tillit och genom förmiddagens övningar även respekt och fokus till Theres. Han travade på och saktade in på de minsta signalerna från Theres. Helt underbart! Det enda vad jag gjorde var att lära Theres positionen och kroppsspråksprinciperna för frilongering. Han bara följde.

Ja det är intet för intet varför ritualerna tas i den föjlden.

-Skapa ett band med identigretssättning

-Bygga upp förtroende

-Skapa respekt på ett sätt hästen förstår

-Fokus

och nu kan man börja träna !

Jag hade bara respektbiten och han vet att jag inte skadar honom, en viss tillit i situationen, men inget större band och vänskap, varför ska han "leka" med mig  så där perfekt efter 5 minuter?

Men Theres som kände sig trygg nu utstrålade allt och hade allt även i hans ögon :" klart ställer jag upp och visar att jag lyssnar för jag respekterar dig !" från första sekund .

Efter det frilek över och rund bommarna. Det var riktigt uppskattat trots att alla var trötta! Ler

Lastningen.

Så svår lastad han var! Han som alltid gick rakt upp annars.

Icke skulle han! höger ner och vänster ner , och halvt upp och ut. Ja ni vet hur det är , men vad hände?

Efter en stund fick vi intrycket att han ville beta. Ja, vilken häst vill inte det?

Men sen sa vi : Ok han vill gräs så får han gräs. Vi plockade gräs , gav honom medan han stod på lemmen la resten i korgen, jag gick in i transporten och vips var han inne nöjd och glad, inga problem.

Mutor ? Hm..

Vi tänker tillbaka till hans behov på rytmen och vanor

Therese sa." Gud vad jag är dum. Jag låter honom ALLTID beta efter att han har varit i paddocken hemma eller hagen. Han hade säkert gått in utan tvekan om han hade fått beta innan, precis  som ALLTID" .

Vilken härlig och förnöjsam häst! Det räckte att erbjuda en handfull gräs för att ordningen ska vara återställd och rättvisan var skipad.

Det finns INGEN anledning att nekar hästen denna lilla gåvan av gräs. Han har ställt upp HELA dagen. Vi vill ändå inte bli översittare i sista sekund , eller ?


Ha en bra dag!