23. feb, 2014

Att vända hingstbeteende till min fördel

Hingstar har ju vissa behov. Såsom revirmärka, kolla runt etc. Innan hästar och speciell hingstar kan fokusera innan de är vana och man går in i paddocken eller hallen , så visar sig detta beteende tydligt. De ska titta överallt ( ett viktigt behov som är djupt rotat i instinkten och viktigt att kännas vid), och är de lösa så ska det gödslas överallt ,och är de äldre så ska det sniffas och skrapas runt i gödseln ; ett enda stor elände.
Och tillåter man det så blir de mer och mer oförskämda . Så klart, då det är plötsligt deras revir och jag i deras ögon inte hade några anmärkningar( såsom att gödsla på gödseln, och andra" trevliga" hingstlekar). Så jag acceptera alltså min lägre status.( inte någon bra förutsättning inför en träning precis)

Nu ,hur kan jag vända deras behov och beteende till min fördel ? I o med jag ofta löslongerar hästarna och gör andra övningar så äger jag ett spö med en plastbit vid spöspetsen. Den använder jag mig av när hästen blir ofokuserad och jag rasslar till lite med den för att få örat eller ögat på mig igen. De är inte rädda för den, men pga konsekvent tajming har den blivit ett betydelsefullt instrument
.
När jag släpper en revirmärkande hingst i paddocken så är paddocken max 20X30 stor. Jag följer lugnt efter, medan han strosar och tittar. I den sekunden han lyfter på svansen så driver jag honom bestämd iväg . Han får inte revirgödsla, nosa på den och krafsa.

Jag upptäckte detta för flera år sedan, när min Arabhingst blev värre och värre med detta beteende ,och istället för 5 minuter orienteringstid blev det längre och längre och han blev farligare och farligare när man ville träna. Jag trodde ju först åh stackars häst han behöver ju bajsa, men så är det inte!. Händer det ändå så är det enormt viktigt att driva iväg honom och tar väck gödseln. Det blir som en demonstration för honom att jag inte accepterar att han märker i min revir.

När jag gjorde så, så räckte det med 3! tillfällen . Vid fjärde tillfälle lyfta han inte ens på svansen mer !(så "bajsnödig" var han ) Han gick runt , la sig och rullade sig och sen kunde vi börja träna! Effektivt.
Han blev tam som ett lam under träning. Vad har jag alltså gjort ? Jag sa klar och tydligt: Detta är mitt revir ,här tränar vi, jag bestämmer , uppför dig ! UTAN VÅLD