20. feb, 2014

Kring foder och träning

Jag möter ofta oförstående kommentarer pga mitt sätt att träna hästar.
Oftast tränar jag in med foder som belöning ,tid och förståelse för varje individs förutsättning.
Jag säger inte att den traditionella vägen är fel. Tvärtom! Läser man just böcker över klassiskt ridning och utvecklingstegen, så är det mycket sunt och förnuftigt. Om man hade hållit sig till detta också ! Det gäller både Dressyr och hopphästar.
Vår värld är full med tränare / ägare som söker genvägar och påskyndar processen. Det är ok för mig i detta hänseende att varje människa måste ta ansvar för sina handlingar. Jag kan respektera detta.

I min träning ingår följande:
Som steg ett : ledarskap och förtroende och detta gör jag genom speciella övningar där maten ingår ! Alltså varje gång sen när jag tränar och jag belönar hästen,får den inte tigga till sig eller kräva / hugga efter min hand. Med varje uppskattning genom mat för god prestation bekräftar jag samtidigt min ledarskap och försäkrar mig om hästens lydnad.
Det är genom studier bevisat att en häst lär sig 3!!! gånger fortare och kommer ihåg 75% !! bättre när foder ingår i träningen! (SLU och utlandet)

Steg 2 att försäkrar mig om att hästen hittar glädje och stolthet i det jag begär av honom. Detta inkluderar ett ord som heter FAIRNESS!
Har hästen ansträngt sig så har den oavsett resultat ! Finslipet kommer sen. Nya saker beröms generöst !!
Jag försöker hitta en väg som hästen älskar. Lyckas jag så bjuder hästen till slut just på de 5 cm jag behöver istället för att riva...
För hur ska man veta när man tränar traditionell med mycket tryck och inställningen : hästen ska ! att inte just i den sekunden har tränat bort glädjen och de berömda 5 cm i den ?

När hästen vägrar och inte får upp energin så ställer jag följande frågor:
Har den ont/ sjuk ?
Passar utrustningen ?
Är den väl förberett?
Är jag fair
Visade jag på RÄTT sätt vad jag önskar?
Har hästen inte lust en dag, då gör jag nåt annat. På nästa dagen då får jag 250% istället.
Senare kommer inte hästen att säga nej även om den måste ibland, bara man ger tillräckligt med uppskattning och vila efteråt.

Efter träningen kollar jag alltid hur det har gått

Om vi säger så här: När hästen är hos mig i, säger vi 3 månader och ska visa ett visst resultat, ett rimlig resultat.( Ingen häst går efter 6 veckor i form skadefritt, avslappnat och utan spänningar. När man läser den klassiska utbildningen så tar det flera år) Vissa saker tar 2/3 av tiden hos mig som andra gör inom någon vecka. medan jag fixar resten de sista 2 veckor medan de andra oftast får kämpa med motstånd och inspänning resten av tiden..

Jag hade önskat mig mer öppenhet och respekt ikring olika kunskap och metoder så länge de är utan våld fysiskt och psykiskt det hade definitivt gagnat hästen!....