Här snackar vi

7. jul, 2016

Härligt med Falsterbo. Vi hade fantastiskt väder och teamet var fullt av energi. Vi har haft riktigt kul. Många lät sig behandlas och den bästa var att kunnat hälpa en banbyggare som fått ryggskott och  dansade ut ur tältet igen efter behandlingen. Jag kom på hennes fanlista tror jag. Enormt kul. Naturligtvis fanns det även ryttare som mådde betydligt bättre efteråt  och en ( känd) hoppkvinna  vann sin runda efter behandlingen. Hon hade inte kunnat gjort det utan :-D Solsken på er 

16. jun, 2016

 Nu har jag börjat jobba så mycket mer med terapi igen tack vare djupvågen som underlättar för min axel :-D Jag möter enormt många hästar nu och det vad jag visste innan bekräftas och kommer upp nu igen. Många problem hästarna har i kroppen kommer från hovarna. Felställning, trångskodda, forcerade höga trakter, men/ eller med alldeles för långa tå p g a för långa intervaller mellan skoningar och verkningar och en del förtvivlade ägare som lägger hur mycket pengar som helst för att få det rätt i träning och hästens kropp och får inget riktigt resultat p g a hovarna.Ja lagen säger att hästägarna har det yttersta ansvaret men måste man verkligen vara utbildad hovslagare för att säga till sin hovis hur det ska se ut ? Ofta hör jag att de inte har tid att komma oftare än tidigast om 8 veckor ?? Eller hoven växer knappt, nej, men den blir lång och kappan tränger den främre hovvägen uppåt och trakterna åker fram . Skona är ibland alldeles för lång bak och rundar av bak för mycket som gör att trakterna blir trängre och trängre etc. Jag tycker att vi som kallar oss för utbildad i vissa grenar bär ändå ett visst ansvar för att utbilda oss vidare i den mån att visa intresse för nya grejor, udda grejor och kollar lite upp nya påståenden än att hänga kvar i utbildningens teoretiska status.

 
De bästa framgångar har jag faktiskt när jag ser att det är även hovproblem om jag kan övertyga hästägaren att se över hovarna och göra nånting åt det så vi kan omvärdera situationen. För står hästen inte bekvämt eller är öm så kommer spänningarna att återkomma om och om igen ....
 
OCH när hästen drar av framskorna jämt så är det inte alltid skornas fel även om det kan fungerar med en annan sko. , nej det betyder att hästens frambensrörelse inte är tillräckligt, att den är framtung och har för det mesta spänningar i bogmuskulaturen samt ryggen som inte tillåter en ordentligt rörelse framåt uppåt.
Oftast en följd av att hästen är öm i hovarna, har för långa tå som förhindrar överrullningen , eller / och är även feltränad med för mycket fokus på rund hals ( dagens vardagsdefinition av "samling" ) istället för avslappning och lösgjordhet samt styrka som kommer bakifrån .
 
Så glöm inte hovarna då hästens hela vikt står på 4 fingrar
20. maj, 2016

Förra helgen ( 14-15 Maj så var vi Leo och jag på Sätra Brunns jag vill nästan säga utbildningsdagar kring djupvågen, behandlingar och bindväv.

Det är ju så nytt ( forskningen kring bindväven ) att ingen egentligen vet mer än en annan när man är på hugget efter nytt material som nästan dagligen läggs ut .

Här fick vi serverad det nyaste på slilverplåt :-) Forskning och användningen av den i praktiska behandlingar. Det går i stormsteg. Sven Lindblom invigde oss som vas där i sin specialpunkt behandlingar som han använder sig av  när han behandlar elithästarna . 

Väl rustat är vi hemma igen för behandlingen av djur och människa !

3. maj, 2016

Jag är en enormt dålig bloggare tyvärr , men men ... Mycket har hänt. Tyvärr måste jag säga är det inte många som vill komma regelbundet och verkligen vill lära sig häst :-) de flesta vill enbart rida .

Nytt är : Min pappa dog, snabbt och oväntat. Min älskade pappa. Det gav lite kaos i livet men även närvaro och fokus. I samma veva beställde jag djupvågsmaskinen och ärligt talat jag vill inte vara utan den ! Det bästa köpet på jätte länge !

Kunskapen av bindväven ger en helt ny syn på hur man ska och kan göra effektiva behndlingar. Och jag som 50 åring kan äntligen ägna mig åt behandlingar igen. Då det är ju ett rätt så slitigt yrke :-)

Nytt är att jag ska minska på natursommarbeten men behålla hästhotel.

Jag reser mer runt för föreläsningar och behandlingar. Allt är under om och nyuppbyggnat och det snurrar i huvudet på mig.. Bilder från döden tränger sig på mitt emellan och en dag som börade glad kan sluta i tårar och tvärtom . Inte ofta men dock .

Äntligen solen skiner Cooland the show must gå on

Artas ska få ett läckert Friesersto att betäcka och jag hoppas på fler intressenter . Han kommer att ge fina avkommor då han har superfin stam och bara flyter när han travar . Och ett + är hans fina galopp. Tror jag måste lägga upp fler filmer snart :-)

16. jan, 2016

Jag är nog ingen duktig bloggare tror jag. Nä, det är jag säker på. I o med jag skriver så himla mycket och utarbetar workshops så glömmer jag bort det helt enkelt. Lite dumt förstås .

Nytt är att jag arbetar på en bok som ska heta : Nyckeln till hästens värld och språk.Längtan att skriva en bok har jag haft länge. Beslutet fattade jag när jag höll på att utarbeta min föreläsning : Din relation ligger till grund för hästens prestation. Jag upptäckte att jag hade  kunnat skriva hur mycket som helst. Jag fick mycket beröm och erkännande av Stina Helmersson som skriver hästartiklar redan i minst 15 år, har skrivit jätte många böcker och tycker jag har något att förmedla . Riktigt roligt att höra.

Något som gjorde mig ytterst besviken är att det inte ville sig med en alternativ ridskola för barn. Jag tror att själva ordet ridskola framkallar vissa föreställningar som inte stämmer in med det jag vill förmedla. Väcker förväntningar som jag inte kan och vill uppfylla. För hästens skull. Så i och med jag vill inte släppa detta helt  så förföll det mig att döpa om det till Hästakademi istället. Det handlar om att lära ut en gedigen kunskap kring hästen som man helt enkelt inte får i de vanliga skolor. Inget sagt mot de vanliga skolor som lär ut mycket annat matnyttigt men ordet ledarskap vet de knappt vad de menar med. Oftast är ordet "dominera" det som står i förgrunden. Att använda sig av dominans och spö är så mycket mer vanligt än att använda sig av pedagogik genom kunskap kring hästens natur och psykologi. I o med jag har haft ett antal praktikanter här så vet jag ju vad de lär sig kring hästens natur, biomekanik, ledarskap etc och det är  så gott som ingenting. Allt som ligger mig kring hjärtat berörs mer eller mindre ytligt. Bra för mig, då har jag ju något att lära ut och komplettera med, eller hur? Men inte så bra för de stackars hästar och de unga människor som verkligen vill ha en relation med hästen och blir begränsade i att använda hästen som en motorcyckel och lär sig hur men tvingar den till lags. Har den ond och vägrar, så är hästen dum ! Sadeln måste passa. Men javisst det gör den den glider ju inte rund, eller ? När de ser hur jag arbeta med hästar, att de följer som hundar, kommer och myser, gnäggar av glädje när de ska till träningspaddocken, för det mesta , ja då öppnar sig en värld. Och jag är glad att kunnat skapat en liten motvikt. Att kunnat förmedlad känslan. Jag blir bara så förbannad!. Alltså år 2016 kommer att bli pennans och kursernas år. Vill någon har sin häst till eller inriden eller rehabiliterad så går det förstås jätte bra ...Ha det bra så länge ...