Ger hästen kontrollen

Med ägarens tillåtelse får jag berätta följande:
Ger hästen kontrollen

( gör inte detta utan coaching)

F. är en vallack som kom hit för in och tillridning, problemlösning, på många områden och upplevs som dominant av ägaren och andra.

Jag är inte så säkert om han verkligen är dominant eller bara osäker och därmed vill ha kontrollen....

Han är välfostrad. Jag kan ge honom godis. Så klart försöker han få mer direkt, men reagerar direkt med acceptans när jag nekar tiggandet med ett LITET tecken bara. En trygg dominant häst även om välfostrad skulle inte ta ett sådant litet tecken utan att omedelbart försöka få mer direkt.

Jag var med honom alltså i hagen och försökte närmar mig för en hästhälsning på hästvis. ( som ni får läsa om i nästa inlägg)Det bara gick inte, han gick mig ur vägen hela tiden, hur försiktigt jag än var. Detta är egentligen en respektfullt handling. En dominant häst med bra självkänsla kommer oftast direkt även för att visa att han bestämmer och är trygg i sig själv.

Han även ignorerade mig. Klart vem är den här figuren som tror att den är så viktigt för ens liv att man ska beakta den. Kan figuren beskydda mig ? Vet den figuren vilka behov jag har just nu? Känner vi varandra ?????? Hade hon vetat det så hade hon galopperad sidanom mig och försökt styra mig lite och visat vägen eller gjort upp i rangordningen. Nä hon går inte att lita på, bäst att låssas att hon inte finns så vet hon sin plats. Efter ca en halvtimme ( han var inte ensam så, mina vallacker var i hagen bredvid och även där visade han ingen överdominans under hälsningen), så slöt jag upp bakom honom och gick med lugna, energiska steg mot hans bakdel, men gjorde med många smackningar och viftningar uppmärksam på mig. Han tog ingen notis, absolut ingen notis och det visade mig att här är det läge att kasta grimskaftet mot hans rumpa." Du ! watch your back, jag ÄR någon du SKA räkna med! Det tog honom totalt på sängen och han for som skjuten ur pistolen i super vild galopp till valackerna. Men där fick jag ett ypperligt tillfälle, då han behövde gå genom en passage som bara är några meter bredd för att komma till sida fållan bakom skrittmaskinen. Nu kommer det som är viktigt..

Jag ger honom kontrollen över mitt närmande

Jag gick långsam och avslappnat mot honom och återigen med smackningar. Han försökte fly men det gick inte och rätt so det är tittade han med båda ögon och öron oroligt och iakttagande på mig. Just i den sekunden vände jag mig tvärt bort och gick iväg. Detta spelet repeterade jag i ca 5 - 10 minuter. När han upptäckte att han kunde stoppa mitt närmande med bara en blick blev han jätte lugnt. Till slut behövde jag bara smacka 1 - 2 gånger för att han skulle till o med vända sig om och titta på mig...

Nu vad hände egentligen ?

Att kasta repet mot rumpan bakifrån i detta läget är en ytterst dominant ledarhäst beteende som säger: Vad tror du vem du är! Ett anfall bakifrån i en ögonblick hästen minst förväntar sig detta.

Genom sin flykt visar han sin underlägsenhet det menas att jag INTE får bli för dominant i nästa steg.

Att gå iväg så snart han tittar på mig med båda ögon har två effekter:

Jag lär honom:1 Du behöver inte vara rädd om du( 2 )bara har fokus på mig och vet var jag är och visar mig respekt genom att enbart titta upp med båda ögon

När vi hade kommit så långt så fick jag gå fram. Men först ignorerad jag honom och ägnade mig åt mina valacker sen vände jag mig till honom för att hälsa och smeka honom och ger honom en morot tillsammans med mina andra valacker och han visade inga tendenser att vilja gå iväg .Jag släpade dit foder och vatten för att visa att han kan stå kvar där och att han inte är ensam. Sen gick jag. Efter ca 1 timme gick jag ut och han tittade upp ( han var åter i gräshagen) men stannade där han var jag gick till honom hälsade, gav honom en morot och gick. ca 1.5 timmar senare gick jag ut igen. Han kom travandes och gnäggandes mot grinden fick sin morot och jag ledde honom tillbaka till valackerna. Jag menar jag gick och bad honom med ett handtecken att följa. Och det gjorde han Hela vägen

Sammanlagt tidsaspekt? Under 2 timmar utan våld och drivningar, ute på ett 1 ha stort bete.