Hur gör vi

Ibland är det svårt att komma ihåg vad som avtalades även om det står i kontraktet. Därför föredrar vi att kommunicera helst över sms eller/ mail när det gäller hur vi ska hantera situationen kring hästens skador.

Samtidigt måste vi ta hänsyn på lagar som finns och som pekar tydligt på ansvarsfördelning.

Lagen om tillsynsplikt innebär förutom att vi se till dem varje dag,  att om hästen blir skadat måste den tas hand om omedelbart. Men det är i ditt ansvar att se till att hästen få vård eller ge order om vård. Vår tillsynsplikt slutar i lagens mening när du fick information om att din häst är skadat.

Men det finns undantag. Får vi inte tag i dig av någon anledning så MÅSTE vi tar hästen ner till gården och ge den den första omvården eller till o med ringa efter veterinären. (Bara i mycket allvarliga fall och  längre ner skriver jag exempel) Vi försöker alltid att få tag i dig först så fort det bara är möjligt så att du har möjlighet att se efter din häst och kan fatta ett beslut.

Tyvärr kan vi inte göra det gratis och vi debiterar tiden med 125:-/halvtimme oavsett hur många personer som behöver bli inblandade.

OM vi INTE få tag i dig eller du inte hinner komma:

Exempel: Vi tar hästen till gården  när den är stark halt / blockhalt, allvarligt skadat, högt feber, synbart vingligt, synbart påverkat.

Vi informerar dig även om vi tycker att hästen inte tar sig eller går mycket ner i vikt.

 Ett trist verkligt exempel från 2013 där vi inte kopplade in djurskyddet men komma att göra det i fortsättning om:

Vi måste koppla in djurskyddet eller ringa till veterinären på din bekostnad om du nekar vet.vård till din häst och inte ens själv kan komma när hästen insjuknar så pass att den vägrar att äta ,har kolik, högt feber med matvägring och andra allvarliga symptom som hotar hästens liv (lagen om tillsyn).

Vi har haft mindre skador som framgångsrikt och snabbt behandlades ute på betet. Tex att smörja på salvor. Det gör vi gärna och gratis då vi ändå går ut, men det förutsätter att vi kan närma oss hästen och den gå att hantera.

Priser: 125:-/påbörjat halvtimme- handräckning veterinär- hovslagare , bandagering och hämtning av mediciner etc.

Behandling med laser- massage etc 360/löpande timme

Box: 80 -120/dygnet inkl utgödsling-strö-utfodring och egen hage

Behöver hästen ingen box så tillkommer 40:-  -  60 :-/ dygn för skötsel av hagen / vattning och utfodring

Har hästen boxvila då kostar det lika mycket då boxen gödslas ut minst 2x /dag

Stannar hästen i vår vård så kvittar vi halva betesavgiften/månad mot grovfodret som hästen får vid gården. Finns det gott om gräs så kostar det förstås inget extra.

Behöver hästen kraftfoder så kan du antingen leverera  det själv eller köper vid gården.

Hämtar du hästen hem så betalar du tjänsterna som hästen fick under dessa dagar vid avhämtning. Antingen att du betalar genom datorn eller kontant. Du får ett kvitto förstås