Att vara tillsammans, vänskap samt ledarskapet är mycket väl befäst, annars hade det inte varit möjlig att stå bland dem med en hink "godis"

Bandet

 

( Sidan är under redigering och mycket kommer att kompletteras och förbättras.)

Ja hur gör de nu hästarna ? Vad gör, att själva hackkycklingen hellre flyr med sin flock än att välja att stanna hos oss?

De gör någonting  som vi nästan aldrig gör med dem, men som vi ändå gör i människovärlden. Någonting mycket basalt, mycket enkelt, men som gör att vi och de  känner tillhörighet till vår egen art.

 Alla flockdjur gör det.

Vi äter tillsammans, vi leker tillsammans , vi sover tillsammans och vi gör saker tillsammans! UTAN KRAV!

Detta gör att vi skapar ett band av tillhörighet.

Om du gör detta med din häst, med hästflocken, så ofta du bara kan eller tidsmässigt minst lika länge som du använder din häst för ridning och annat arbete, ( du ställer krav på den) så kommer du att få uppleva någonting speciellt så småningom. Ja vad händer om du är med din häst utan krav. Inte ens kravet, att den ska bryr sig om dig.

Att du njuter av att vara lugn, glad och tillfreds med tillvaron?

Innan du vet ordet av står hästen plötslig hos dig, med full fokus på bara dig. Av egen fri vilja vill hästen veta vem du egentligen är ! Hästen kunde inte agera så innan pga våra förväntningar till den.

Nu handlar det om att agera korrekt och inte falla hästen runt halsen, pga att i hästens värld är detta inte ett tillfälle för detta ännu, annars ett tillfälle att utan aggression och krav  (  stor kundkap och försiktighet krävs med traumatiserad eller problemhäst) tala om för varandra om  våra toleransgränser för ett  fredlig samvaro.

För dig handlar det om att kunna förmedla till din häst på rätt sätt din personliga komfortzon i hans närmande. Även hästen visar genom ett  tydlig kroppsspråk, om den tycker att du i  din tur är kanske för påträngande för honom.

Det är viktigt att se dessa tecken, tolka de rätt och agera därefter.

Efter en kort stund kommer du inte att bli av med din vän om allting gjorts rätt. Även om han kommer att gå sin väg för en stund kommer den att komma oftare och oftare tillbaka för den har blivit nyfiken på dig !!

I detta skede finns det många små olika övningar som det är bra att göra, för de stärkar bandet mellan er samt lägger grunden för rätt lederskap och respekt.

Du kan och ska använda dig alltid av denna möjligheten "att skapa ett band"  Vi hälsar ju också på våra vänner , gå på bio eller fika med varandra under tidens lopp. Börjar vi plötslig att sluta vårda förhållanden, och bara kräver insats så slutar vänskapen så småningom, eller hur!

Är hästen i en flock så kan du med fördel ta den ut i en egen hage/ paddock  och lägga ut foder och vatten . Det är viktigt att  simulera beteshagen.

För traumatiserade, aggressiva, ängsliga och misstänksamma hästar finns det  beteendesmönster du kan använda dig av och som hästarna automatiskt förstår.

Här en varning: även om du kan hämta mycket information här så gör inte detta utan coaching!

Närvaro-Lungnet

Hur gör man? Vad menas med att vara närvarande - lugn. Hur känns det, hur når man detta tillståndet ?

Först och främst : Stäng av telefonen  eller sätt den på tyst.

Lär din familj : jag är med min häst just nu. Har ni inte pratat med mig hela dagen, så klarar ni er 30 minuter till. ( Naturligtvis om inte någon har skadat sig)

Försök att få dina vänner att förstå, att man inte alltid kan bli avbruten. Att vara i en träningsituation kan kännas som att lösa en komplicerat mathematikuppgift. Och om man släpper tråden vid fel ställe får man börja om på nytt.

-När telefonen är tyst och allt känns lugnt då är det bra att man andas lugnt några djupa andetag och börja släppa alla tankar som inte har med hästen att göra.

- Tänk på något som gör dig glad och varm och även lätt inombords.

- Sen står och njut och väntar en stund medan du tittar på din häst.

-Känn hur tid och rum försvinner och bara du och hästen finns.

Detta är en grundstämmning som du framkallar efter lite övning  inom bara några sekunder!

I en äkta kommunikation är detta en förutsättning. Stämningen gör dig lyhörd och iaktagande. Nyfiken och kärleksfull. Hästen känner av detta omedelbart och svarar på detta. Kan du hålla kvar den här stämmningen just i träningssituationer så försvinner ordet"fel".

Hästen kan inte göra fel. Du blir varse missförstånd och otydligheten som kommer från dig och som gjorde att hästen reagerade annorlunda än du har tänkt dig. Med andra ord: Hästen gjorde som du ville!

( Reagerar du då negativt på hästens ansträngningar så upplevs du som orättvist och lusten att lära sig  blir mer och mer olustigt om detta skulle hända ofta.)

Plötslig märker du att hästen svarar; mycket tydligt dessutom.ibland erbjuder den en helt annan rörelse. Istället för trav blir det galopp.

Ge hästen den friheten...

Du får en möjlighet att förändra ditt sätt och tankar på ett sådant vis som gör att du kan hitta ett sätt som förmedla till hästen vad du begär av den på ett positivt sätt.

Hästens istadighet är kanske bara en uttryck av förvirring  eller pga att det var för jobbig?

Allmänt:

Naturligtvis kan hästar utmana oss  men då är det pga att de inte accepterar oss som ledare och  de ser det som sin uppgift att leda och beskydda oss . Knuffa undan oss från situationer som den tror är farliga ingår. Eller springa omkull oss när vi står i dess väg. Pga : är vi inte ledare i hästens ögon så är det vår skyldighet att gå ur vägen.

Oftast utmanar vi detta bettende genom vår kroppsspråk som vi inte är medvetna om.

 Men detta tar jag upp under rubriken ledarskap.