Hälsa rätt och får hästens tillit och förtroende

 

Här vill jag dela med mig något som jag har lärt mig från Carolyn Resnick. Som jag använder mig av mycket och ofta. När jag går in i stallet på morgonen eller ut till hästarna i hagen. I träningssituationer för att lugna ner en spännt stämning, reder ut missförstånd och försäkrar mig om hästens samarbetsvilja samt att försäkrar hästen om mitt samarbetsvilja gentemot den.

Hästens - Hälsning är en av det mest fantastiska beteende som jag har mött och någon ( Carolyn Resnick) har avcodat för alla oss hästmänniskor. För mig var detta bokstaven som fattades i mitt Horsemanship- Alfabet, som jag kallar det, för att komma vidare.

När man har knutit bandet med sin häst så kan man gå vidare till hälsningsritualen.
Alla hästar hälsar varandra. Lugnt gång, lång utsträckt hals och en beröring med nosen . Det var det ! Sen fortsätter man med det man gjorde innan. För det mesta ? beta!

Hm låter inte svårt eller ? Man kan göra  många fel när man vill hälsa korrekt och tappar både respekt och tillit från sin häst om hästen inte vill hälsaoch vi inte vet hur vi ska bemöta det.

Därför är det mycket viktigt att bli coachat pga det kan har stora negativa föjlder om du inte gör rätt. Precis som du får en mycket tillitsfullt häst som bara älskar att vara med dig om du lyckas . En utbildningsvideo är på gång som visar och berättar hur du ska göra och fram tills dess är du hjärtligt välkommen till mina kurser kring ledarskap / band och vänskap 

 

 

Ledarskap

Det finns 2 olika sorters ledarskap bland hästar. Det är den visa individen , ofta ett äldre sto, och den dominanta hästen.

Att veta skillnaden är rätt viktigt, för ofta uppför vi oss som den dominanta hästens  och därför får vi oftast problem när det bli kritiskt.

Den äkta ledaren skapar lugn och trygghet och hon är ofta flockens mitt. Ju närmare man kommer  desto lugnare är det.. Hästarna känner pondusen och går gärna undan för henne. Hon insistera inte alltid att de andra behöver gå undan och kan gå och hälsa på sin flock utan aggression.

Den dominanta hästen verka alltid behöva bevisa att det är den som bestämmer. Hon kan inte lämna de andra ifred med  deras foder och överagerar i kroppsspråk när det är någonting. Den går ofta mellan foderhögarna med mycket aggressiv kroppspråk redan från första steget och förstör gärna vänskapsrelationer bland dem. Till slut vill ingen vara med henne och så står hon mest som en enstöring. Till skillnad av ledarstoet som med lugna steg går och äter en två tuggar från varje hög medan de andra fortsätter en liten stund med rangordningen.

Har en flock 2 ledare, den vise och den aggressive då brukar de lyda båda. Men  har de ett val när det är kris så följer de alltid den vise hästen. När ledarstoet säger vi går så går de oavsett vad den dominata hästen har för sig. Men för det mesta underkastar sig även den dominanta hästen och blir oftast häst nummer 2 i flocken. Ledarstoet vet att det inte finns någon mening i kamp så hon undviker det gärna.Ett exempel som jag själv upplevde med min flock som har turen att bli ledd av ett äkta ledarsto. På sommaren tillkommer nya hästar till sommarbetet. Och en dag kom det även ett mycket dominat sto som med våld försökta få ledarskapen. Mitt sto blev omringad av flocken och hon (istället att ta fighten) flydde undan med dem. Jag som var mycket ofta ute hos dom kunde se följande. De närmaste veckor passade hon på , när allt var lugnt och fridfullt och uppmärksamheten av den dominanta hästen var tillämnat att beta, att med en hastig rörelse utlösa flyktinstinkten hos de andra och rusa iväg med dem. Även de främmande hästar följde med och det dominanta stoet stod snopet och var i efterkälken. Varje gång. Efter 3 veckor accepterade hon ledarskapen av den lilla araben och ordnade in sig bland de andra. Utan en droppe blod , blåmärke eller annan fysiskt beröring. Hon tog även till ett annat knep. När det dominanta stoet var så upptagen med mat så smög ledarstoet upp bakifrån och gjorde ett utfall mot henne.Flyktinstinkten gjorde att hon sprang iväg. Efter  några gånger vågade hon inte mer att släppa kontrollen helt och hade alltid ett ögat på ledarstoet. Bingo , just det !

Alltså,hennes egenskapar var : Lugnet, överlägsenhet, beräknandet och samtidigt mild och när målet var nådd så upphörde åtgärdarna!

Hur brukar vi var i krisiga situationer?

Vi vill alltid har en snabb lösning, är oftast obehärskat och okontrollerad i våra känslor och vi tjatar jämnt och tror vi behöver dominera. Och vi kan inte sluta!

 Just det, det dominante stoets beteende ;-)

När du är bland hästarna skapar lugn kring dig,  men var även alert. Du måste ha och arbetat upp  pondus så att alla hästar accepterar med vilken häst du vill befattar dig närmare med utan att de psykar från långt håll eller försöker driva iväg den ranglåge individen.

Att kunna behärska ilskan och varva ner lika fort och äkta som att skruva upp energi är ett av byggstenerna

Hur man gör exakt behöver man helst coaching till. Det finns specifiska övningar för det som är lätta att genomföra men kan bli enormt farliga om man inte har de första stegen redan med sig och inte vet vad man gör.